NIET SCHIETEN

Gepubliceerd op 26 september 2019 om 21:27

1.5m was het deze avond. Van de douche tot aan de deur. Sinds ik besliste dat het einde verhaal was voor de borstvoeding zijn mijn borsten in protest. Nogal expliciet. Ze zijn niet akkoord met mijn beslissing. Dat laten ze telkens merken wanneer ik onder de douche sta. Dan laten ze plots zien dat borstvoeding wel vlot kan. Ze lijken te zeggen: ‘Kijk nu toch, als we zelfs objecten kunnen raken kunnen we dat babymondje toch ook voeden?’. Alleen was het te laat voor dit soort acties. Mijn besluit stond vast. Het was of borstvoeding en uiteindelijk uit een raam springen of flesjes en een poging doen mezelf bij elkaar te houden.

Ik heb voor het tweede gekozen. Lijkt me vrij duidelijk, anders was deze blog ook niet ontstaan met deze depri-moeder in de hoofdrol. Borstvoeding, ik kan er geen hoofdstuk, maar een boek over schrijven. Omdat ik niemand wil vervelen met mijn boek over borstvoeding hou ik het vandaag bij een hoofdstuk. Weet alleen dat ik het echt zou kunnen, dat boek schrijven.

Dit hoofdstuk noem ik ‘Keuze’. Dat is het namelijk ook. Borstvoeding is een keuze. Soms voelt het een beetje als een opgedrongen keuze, maar het blijft een keuze. Daarmee bedoel ik dat je overal te lezen krijgt hoe geweldig en fantastisch borstvoeding is voor je baby, voor de band tussen moeder en baby, voor de maatschappij, voor je ecologische voetafdruk, voor de portemonnee. Allemaal zaken die ik zeker niet ga afstrijden, want verschillende onderzoeken toonden dat allemaal aan. Als moeder in spe heb je na het lezen van al deze folders al snel door dat als je het beste voor je baby wil borstvoeding een cruciaal element is.

Het lijkt ook zo simpel. Vrouw met borst, baby met mond. Gewoon even op elkaar aansluiten en het systeem van voeden is begonnen. Allemaal heel natuurlijk, heel gewoon. Dat het ook wel eens niet simpel zou kunnen zijn, daar werd minder op ingegaan. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik niet geïnformeerd werd. Ik ging naar de borstvoedingsavond van het ziekenhuis waar ze het hadden over tepelkloven, verstopte melkgangen, borstontstekingen en abcessen. Die werden kort besproken alsook wat je er mee moet doen.

Achterafgezien kan ik zeggen dat ik in die uitleg iets gemist heb. De nadruk op keuze. Borstvoeding blijft altijd een keuze. En als het te pijnlijk is omwille van tepelkloven, verstopte melkgangen, borstontstekingen en abcessen (ik ben het hele rijtje afgegaan) dan is het ook goed om over te gaan op flesvoeding. Als je mentale gezondheid eronder komt te lijden is het - denk ik - beter om over te gaan op flesvoeding dan vol te houden en vervolgens effectief uit een raam te springen.

Ik ga het eerlijk toegeven, onze borstvoedingscultuur heeft me gekwetst. Ik ben lang gekwetst geweest. Als je echt heel erg je best doet voor iets, de pijn verbijt die niet verdwijnt met pijnstilling, je je baby niet goed verzorgt omdat je hoge koorts hebt en je dan beslist te stoppen omdat je mentale gezondheid in het gedrang komt, dan voel je je mislukt. Goede moeders geven borstvoeding. Dat is de onderliggende boodschap van alle folders en info die ik kreeg. Dat had ik er toch van gemaakt. Zelfs in de brochure over flesvoeding wordt in de halve pagina inleiding 2/3 besteed aan het nut van borstvoeding. Waarom? Waarom mogen we als moeder niet gewoon kiezen voor flesvoeding zonder schuldgevoel. Daar had ik het moeilijk mee en dat wil ik ook meegeven. In de beslissing die we maken moeten we ons nooit laten leiden door schuldgevoel. Soms word je vrienden met de borstvoeding, soms niet en soms leer je elkaar zelfs helemaal niet kennen. Een goede moeder is een gelukkige moeder. Met of zonder schietende borsten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.